Jak funguje fishing platebních karet?

Jak funguje fishing platebních karet?

V digitální éře, kde převládají online nákupy a platby, jsou platební karty lákadlem pro zloděje a podvodníky. Jednou z častých metod podvodu, kterou podvodníci používají, je tzv. “fishing” platebních karet např. přes falešné obchody. Tato metoda využívá nepozornosti lidí při nakupování online. Jak přesně funguje?

1. Falešný Internetový obchod

Podvodníci vytvoří zdánlivě autentický internetový obchod s luxusními produkty nebo službami za velmi nízké ceny. Tyto nabídky jsou často příliš dobré na to, aby byly pravdivé. Webová stránka vypadá profesionálně a uvěřitelně, což snižuje podezření nakupujících.

2. Lákání na neodolatelné nabídky

Podvodníci pak na sociálních sítích nebo prostřednictvím spamových e-mailů šíří reklamy na tyto neodolatelné nabídky.

3. Podvodná platební brána

Při pokusu o nákup na falešném webu je kupující přesměrován na podvodnou platební bránu. Tato brána vypadá jako standardní platební stránka, liší se pouze v URL a v detailech od oficiálních platebních bran. Když oběť zadá své platební údaje na této falešné platební bráně, podvodníci okamžitě získají přístup ke všem potřebným informacím. To zahrnuje jméno majitele číslo karty, datum vypršení platnosti a bezpečnostní kód CVV.

5. Zneužití platebních karet

Jakmile mají podvodníci tyto údaje, mohou začít zneužívat platební kartu. Může jít o nákupy, převody peněz nebo jiné finanční operace, které jsou prováděny na účet oběti. Většina lidí si uvědomí podvod až později, když zjistí neoprávněné transakce na svém bankovním výpisu.

Reálný příklad

Před nedávnou dobou existoval podvodný eshop na adrese obuvcroc.com. Drobný překlep v názvu url “croc” nebo “crocs” si nikdo nemohl všimnout. Stránky samotné vypadali věrohodně, včetně české lokalizace. Kdo by nechtěl Crocs za skvělé ceny?

Příklad podvodného e-shopu
Příklad podvodného e-shopu

Nicméně při pokusu o nákup došlo k přesměrování na platební bránu, která byla na prapodivné adrese.

Jak se proti podobným podvodům bránit?

  1. Pokud poprvé nakupujete v novém obchodě a nabídka je velmi výhodná, buďte obezřetní. Můžete si zkontrolovat recenze na internetu, podívat se do kontaktů a obchodních podmínek, zda je uveden provozovatel a zda jde o reálnou firmu.
  2. Preferujte typ platby, který bezpečně poznáte: PayPal, GooglePay, Apple Pay. Tyto služby odstiňují údaje vaší platební karty.
  3. Zapněte si dvoufázové ověření pro platby kartou on-line. Většina bank toto umožňuje a většinou to jde nastavit v internetovém bankovnictví a od určité částky.

Související články

Chytře a efektivně na osobní hesla - 1. díl

Chytře a efektivně na osobní hesla - 1. díl

Kolik máte účtů do online služeb? Kolik hesel si pamatujete? Nejčastějším případem prolomení bezpečnosti je prozrazení hesla.

Zobrazit článek
Chytře a efektivně na osobní hesla - 2. díl

Chytře a efektivně na osobní hesla - 2. díl

V předchozím článku Chytře a efektivně na osobní hesla jsem rozebral pojmy jako Single Sign-On, role správce hesel a doporučení pro „správnou péči“ o naše hesla.

Zobrazit článek